Przejdź do treści

SP3 Koszalin

Szkoła Podstawowa nr 3 im ks. Jana Twardowskiego w Koszalinie

ŚWIETLICOWY EKO – WARZYWNIAK

I EDYCJA OGÓLNOPOLSKIEGO PROJEKTU EKOLOGICZNEJ ŚWIETLICY

ŚWIETLICOWY EKO – WARZYWNIK

Drodzy Rodzice,

Świetlica szkolna przystępuje do Ogólnopolskiego Projektu Ekologicznej Świetlicy ,,Świetlicowy Eko – Warzywnik.”

REGULAMIN PROJEKTU:

Organizator: Świetlica Szkoły Podstawowej nr 2 im. Jarosława Dąbrowskiego w Olsztynie.

Patronat:

1. Warmińsko – Mazurski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli – Olsztyńskie Centrum Edukacji Ekologicznej w Olsztynie.

 2. Fundacja na rzecz Ochrony Środowiska i Zrównoważonej Urbanizacji Natura 2010 w Warszawie (oddział terenowy Olsztyn).

3. Koordynator projektu: Justyna Nawotka.

CELE PROJEKTU:

1. Utworzenie ekologicznego ogródka w świetlicy szkolnej (roślin używanych przy przyrządzaniu posiłków – warzyw i ziół);

2. Zaangażowanie uczniów w sadzenie oraz pielęgnację uprawianych roślin;

3. Popularyzacja wiedzy o wartościach odżywczych hodowanych roślin;

4. Zwiększenie w przestrzeni szkolnej obszarów zielonych, co wpłynie na poprawę stanu powietrza;

5. Kształtowanie świadomości wpływu naszych działań na zdrowe odżywianie, a tym samym na stan naszego zdrowia;

6. Kształtowanie postawy proekologicznej;

7. Kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania się;

8. Zorganizowanie warsztatów kulinarnych z wykorzystaniem wyhodowanych roślin;

9. Rozwijanie umiejętności z zakresu technologii informacyjnej.

WARUNKI UCZESTNICTWA I PRZEBIEG PROJEKTU:

  1. Wykonanie zadania projektowego polega na:

• utworzeniu w świetlicy szkolnej ekologicznego warzywnego/ziołowego ogródka w skrzynkach, doniczkach lub, w miarę możliwości, w pomieszczeniach typu szklarnia, namiot foliowy itp.;

• zaangażowaniu uczniów w troskę o zasiane/zasadzone warzywa/zioła;

 • przeprowadzenie zajęć edukacyjnych na temat wartości uprawianych w sposób ekologiczny roślin;

 • zorganizowanie warsztatów kulinarnych promujących zdrowe odżywianie z wykorzystaniem wyhodowanych warzyw/ziół;

• nakręceniu filmu o przebiegu hodowli warzyw/ziół ze szczególnym uwzględnieniem początku hodowli, procesu wzrostu, zajęć edukacyjnych oraz efektu końcowego czyli wykorzystania wyhodowanych roślin podczas warsztatów kulinarnych;

• film musi spełniać następujące wymagania techniczne: – czas trwania: maksymalnie 10 minut, – format mp4, – powinien zawierać komentarz autorów do przedstawionych obrazów, efekty dźwiękowe, ewentualnie tekst mówiony lub pisany, – powinien być opatrzony tytułem oraz zawierać napisy początkowe i/lub końcowe,

• film należy umieścić na platformie YouTube (niezbędne jest posiadanie konta Google), • link do filmu należy przesłać do 10 maja 2023 r. na adres mailowy organizatorów: katarzynawojnarska@sp2olsztyn.pl lub malgorzatakomorowska@sp2olsztyn.pl

 • przesłane filmy zostaną umieszczone na stronie Warmińsko – Mazurskiego Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Olsztynie, Fundacji na rzecz Ochrony Środowiska i Zrównoważonej Urbanizacji Natura 2010 w Warszawie (oddział terenowy Olsztyn) oraz Szkoły Podstawowej nr 2 im. Jarosława Dąbrowskiego w Olsztynie,                                         

2.  Po zweryfikowaniu przesłanych linków świetlice uczestniczące w projekcie otrzymają Certyfikaty
Ekologicznej Świetlicy do dnia 25 maja 2023 r.;

3. Zgłoszenie zostało przesłane i zaakceptowane przez organizatorów.

Poprzez uczniów przekażemy Państwu zgody potrzebne do udziału dziecka w projekcie. Prosimy o zapoznanie się z regulaminem dostępnym na stronie szkołyoraz podpisanie  dokumentu jak najszybciej i dostarczenie do wychowawców świetlicy szkolnej.

-+=
SP3 Koszalin